Asbestcentrum Limburg, voor een gedegen opleiding

Het gevaar van asbest

Wist u dat ondeskundig werken met asbest levensgevaarlijk kan zijn? Het inademen van de vezels kan onder meer stoflongen, longkanker en buikvlieskanker veroorzaken. En dat wil Asbestcentrum Limburg en de overheid met gedegen opleiding en training voorkomen.

Asbest is veel toegepast in de bouw en het is een super sterk en heel goedkoop materiaal. Asbest bestaat uit verschillende asbestmineralen en deze zijn opgebouwd uit microscopisch kleine vezels. Er bestaan verschillende soorten asbest. Zo is er de spiraalvormige asbest, bijvoorbeeld chrysotiel. Tevens is er de rechte asbest, waaronder crocidoliet, amosiet en tremoliet. Aan de kleur van het onbewerkte asbest is te zien tot welke soort het asbest behoort. Als het materiaal verwerkt is, kan alleen door laboratoriumanalyse de asbestsoort met zekerheid vastgesteld worden.

Asbest is vooral na 1950 veelvuldig in Nederland toegepast, maar mag sinds 1 juli 1993 niet meer gebruikt worden in de bouw. Vandaar dat tijdens sloopwerkzaamheden en verbouwingen van gebouwen die voor 1 juli 1993 zijn opgeleverd, de kans op blootstelling aan asbest bestaat.

Waar wordt asbest o.a. nog vaak aangetroffen:

  • asbestcement (golfplaten, bouwmateriaal, waterleiding)
  • asbestpapier/ karton (vloerbedekking, plaatmateriaal)
  • asbestisolatie (ovens, ketels, leidingen, schepen)
  • asbesthoudende pakkingen (industrie, verwarming)